Paylaş Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook
16.01.2023

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı İrfan KESKİN ve beraberindeki heyetten Diyanet İşleri Başkanlığına anlamlı ziyaret


Diyanet İşleri Başkanlığı bilişim alanında da adından söz ettiriyor. İmzalanan protokol çerçevesinde geliştirilen Diyanet Pardus İşletim Sistemi hakkında bilgi almak amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığımızı ziyaret eden T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı İrfan KESKİN, Bilişim ve Siber Güvenlik Dairesi Başkanı Murat YAZGAN ve teknik heyet takdirle karşıladıkları sistemin örnek bir çalışma olduğunu ve diğer kamu kurumlarında da kullanılabileceğini ifade etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı'yla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında 2020 yılında “Açık Kaynak ve Pardus Dönüşümü İşbirliği Protokolü" imzalanmıştı. Bu protokol çerçevesinde hazırlanan millî ve açık kaynak kodlu Pardus İşletim Sistemi, Başkanlığımızca daha da geliştirilerek Diyanet Pardus İşletim Sistemine dönüştürüldü. Ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayan projeyi incelemek üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı İrfan KESKİN ve beraberindeki heyet Diyanet İşleri Başkanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. Mahmut Fevzi Hamurcu'yu ziyaret etti.

Genel Müdür Yardımcısı İrfan KESKİN, “hem Bakanlık olarak hem de Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü olarak bu işi önemsiyoruz ve o yüzden buradayız. İlkokuldan ortaokula, ortaokuldan üniversiteye kadar ve bütün profesyonel iş hayatına kadar bu işi yaygınlaştırmak bizim en temel hedefimiz, o yüzden buradayız" dedi.

Milli Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı İrfan KESKİN, büyük takdirle karşıladıkları Diyanet Pardus'un diğer kurumlar için de örnek bir çalışma olabileceğini ifade etti. “Mühendislik ve yöneticilik anlamında ülkeye bırakabileceği mirası aslında sağlamış durumdasınız. Bu ekilen tohum siz hiçbir şey yapmasanız bile kelebek etkisiyle ülkenin her tarafına yaygınlaşacak bir hikâyeden bahsediyoruz. Diğer kurumlara, özel şirket de olabilir kamu da olabilir fark etmez, bize de kendimiz için de geçerli, nasıl uyarlayabileceğimize bakacağız" diyerek sözlerine devam eden KESKİN, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK ile Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali ERBAŞ arasında 2020 yılında imzalanan protokolün sonucu olarak, Pardus işletim sisteminin Diyanet'in merkez ve taşra teşkilatlarında kullanılan 10.470 bilgisayara yaygınlaştırılmasının, diğer kamu kurumları için de çok önemli bir örnek teşkil ettiğini belirterek, bu örneği başarmanın ülkemiz için çok kıymetli olduğunu, ancak asıl önemli olanın, sürdürülebilir olması durumunda kıymet bulacağını vurguladı.

KESKİN, Pardus İşletim Sisteminden geriye dönüş olduğu takdirde bunun Diyanet İşleri Başkanlığı için bir kaybediş olmasından daha öte ülkemiz ve Pardus adına çok daha büyük kaybediş ve zarar olacağına dikkat çekti.

Diyanet İşleri Başkanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. Mahmut Fevzi HAMURCU heyete, nazik ziyaretleri için teşekkür ettikten sonra Bilgi İşlem Daire Başkanlığı olarak kendisinden önce başlatılan Pardus işletim sistemi başta olmak üzere açık kaynak uygulamalara göçün bir bayrak yarışı olduğunu ve bu bayrağı taşıma görevini almaktan duyduğu memnuniyeti belirtti.

HAMURCU, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan Pardus İşletim Sistemi Protokolü Töreni sonrasında Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş'ın vurguladığı şu hususa dikkat çekti: “Emeği ve millileşme çabalarını desteklemeyi manevi bir sorumluluk olarak görüyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, ülkemizin değerli bilim insanlarının tıptan eğitime, telekomünikasyondan uzay teknolojilerine, sanayi hamlelerinden ekolojik araştırmalara kadar her alanda ortaya koydukları emeği ve millileşme çabalarını desteklemeyi manevi bir sorumluluk olarak görüyoruz. Bu bağlamda 2018 yılında teşkilatlarımıza gönderdiğimiz bir talimatla her alanda öncelikle yerli ve milli ürünleri kullanmayı tercih ve teşvik ediyoruz ve milletimize bu konuda 150 bin hocamızla rehberlik ediyoruz.''

HAMURCU, Sayın Başkanımızın bu sözlerinin bizler için hem bir talimat hem bir düstur hem de hedefe ulaşmamızda kıymetli bir destek olduğunu ifade ettikten sonra açık kaynak göç süreci ve Pardus İşletim Sistemi ile ilgili konuk heyete sunum yapıldı.

Sunumda Diyanet İşleri Başkanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı personeli tarafından Pardus başta olmak üzere diğer açık kaynak uygulamalara göç edilmesine neden ihtiyaç duyulduğu, her aşamada nasıl bir planlama ve strateji izlendiği, merkez ve taşrada yaşanan sorunların neler olduğu anlatıldı.

Açık kaynağın siber güvenlik açısından da önemli avantajlar sunduğu, yurt dışından alınan ürünlerin hem bilgi güvenliği hem de dışa bağımlılık açısından önemli maliyetler doğurabildiği, açık kaynak uygulamaların ve millî yazılım olan Pardus 'un kullanılmasıyla bilişim alanında dışa bağımlılığın azaltıldığı, millî kaynakların yurt içinde kalmasının sağlandığı ve siber güvenlik sorunlarını bertaraf etme yolunda önemli kazanımlar elde edildiği, bu yüzden Pardus 'un yaygınlaştırılmasının, Başkanlığımız tarafından titizlikle yürütülmesi gereken önemli bir proje olduğu bilincinde olduğumuz da ifade edildi.

 

Bu bilinç sayesinde teknolojiyi bu denli etkin kullanan Diyanet İşleri Başkanlığı olarak 3 yıldır tüm kamu kurumlarına örnek olacak bir kararla ve kararlılıkla millî yazılım hamlesini sürdürdüğümüz ve bunun bir yansıması olarak merkez ve taşra teşkilatlarının tamamında bilgi işlem altyapısını millileştirmeye odaklanarak merkez ve taşra teşkilatlarında kullanılan 10.470 bilgisayarda Pardus İşletim Sistemi kullanılmasını başardığımız da dile getirilmiştir.

Başkanlığımız E-posta hizmetlerini 2019 yılı temmuz ayından itibaren açık kaynak kodlu ve tamamen ücretsiz çözümlerle yürütmektedir. Bir uygulamanın açık kaynak alternatifleriyle de yürütülebildiği deneyimlendikten sonra diğer uygulamalar ve işletim sistemi için de açık kaynak uygulamalara göç sürecimiz hız kazanmıştır.

Bunun sonucunda 3 yılı aşkın süredir veri merkezimizde bulunan sunucularımızın %80'i Linux (Ubuntu, Debian), e-posta sunucusu olarak Zimbra, Nextcloud, Jitsimeet, GitLab, Redmine, Zabbix, Lime Survey ve Moodle gibi pek çok açık kaynak uygulama aktif olarak kullanılmaktadır. Dünyada alternatifi olmadığı düşünülen ve küresel bir ticari firmanın ürünü tek alternatifmiş gibi gösterilen aktif dizin yönetimi olarak da yerli bir firmamız tarafından geliştirilmiş yerli ve millî bir ürün olan SambaBox uygulaması 3 yıldır son derece başarılı bir biçimde kullanılmaktadır. Başkanlığımız web tabanlı uygulamalarına erişim için kimlik doğrulama sistemi ile kişisel verilerin güvenliği çok daha güçlü hale getirilmiştir. Bu yüzden iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) olarak bilinen güvenlik sistemi PassBox kullanılmaktadır. Yerli ve millî bir uygulama olan PassBox Başkanlığımız bilgi yönetim sistemlerine giriş için daha güvenli, daha az maliyetli ve daha pratik bir koruma sağlayan uygulamalar arasında yerini almıştır.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı İrfan KESKİN başkanlığındaki heyet, Sistem ve Yazılım birimlerimizde görev yapan personelimizle çalışma odalarında teknik konularda kısa görüşmeler yaptıktan sonra Diyanet İşleri Başkan Yardımcımız Prof. Dr. Huriye MARTI 'yı da makamlarında ziyaret etti.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı İrfan KESKİN, Diyanet İşleri Başkan Yardımcımız Prof. Dr. Huriye MARTI 'ya Pardus başta olmak üzere açık kaynak uygulamalarda gösterilen başarılı çalışmalar için teşekkür ederek, Diyanet İşleri Başkanlığının pek çok kamu kurumuna örnek teşkil edecek biçimde büyük başarılara imza attığı belirtti ve Diyanet Pardus İşletim Sisteminin öncelikle kamu kurumlarında ardından da tüm ülkede yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini ifade etti. Diyanet İşleri Başkan Yardımcımız Prof. Dr. Huriye MARTI da Başkanlığın millî konularda her zaman duyarlı ve öncü olduğunu ve bu alanlarda her türlü desteği verdiğini belirtti.

 ​

Haber videosu için : https://www.youtube​.com/watch?v=MXYk7pnlPio